Kiwibessen, ken je ze al?

Ik kreeg van de lieve mensen van Hoogstraten een bakje kiwibessen thuisgestuurd en besloot er mee aan de bak te gaan.

Deze gezonde vruchtjes zitten boordevol vitamine C en zijn ideaal als snack, in de salade of in een cocktail… I like! 😉

De schil kan je ook gewoon mee opeten trouwens.

Ik vind het een echt ‘lekker van bij ons’-product en zet het dus graag even mee in de kijker!

Je vindt ze zeker in de winkel in september en oktober.

Bakkers klaar? Bakken maar!

Het recept van de slof (soort van cake met amandelspijs erop) is niet van mezelf aangezien ik nog een echte ‘sloffenleek’ was. 😉

Ik kende een slof eigenlijk alleen uit mijn favoriet programma ‘Heel Holland Bakt’. Oh die Jannie… #love 😉

Enfin, hoog tijd om dit eens te proberen!

Ik gebruikte vandaag voor het sloffendeeg dus het recept van de fantastische Laura’s Bakery. En het was perfect!

Afwerken deed ik met homemade lemoncurd, meringue en… kiwibes!

Ja, er werd hier thuis gesmuld!

Voor het bakken van de slof gebruikte ik deze sloffenring.

Wat heb je nodig?

Met dit deeg kan je 2 sloffen bakken.

180 gr ongezouten boter, 150 gr kristalsuiker, 1/2 ei, snuifje zout, zeste van een halve citroen, 280 gr bloem, 2 theelepels bakpoeder

Voor de spijs: 120 gr amandelmeel, 120 gr kristalsuiker, zeste van een halve citroen, 1/2 ei

Voor de lemoncurd: 2 eitjes, 2 citroenen (zeste en sap), 150 gr kristalsuiker, 1 theelepel maïszetmeel, 80 gr boter in blokjes

Voor de meringue: 3 eiwitten en 3 eetlepels poedersuiker

Hoe ga je te werk?

Maak eerst het sloffendeeg door de boter, suiker, ei, zout en de zeste tot een romig geheel te mengen. Daar voeg je dan de bloem en het bakpoeder aan toe en je kneedt alles tot een mooi deegje.

Ik deelde het deeg onmiddellijk in twee, maakte er twee plakken van en wikkelde ze in folie. Zo ging het deeg een uurtje de koeling in.

Verwarm de oven tot 180 graden.

Maak ondertussen de amandelspijs door alle ingrediënten daarvoor goed te mengen. Vind je de spijs iets te hard, doe er dan nog wat extra ei bij.

Haal je deeg uit de koeling en rol er (op een bakpapier – nadien makkelijk op je bakplaat te transporteren) een plak van ongeveer 8 mm dikte van. Zet je sloffenvorm erover en verwijder het overtollige deeg.

Hevel je slof over op een bakplaat.

Spuit (of smeer) de amandelspijs in het midden van de slof en laat een randje rondom.

Haal de sloffenvorm er even terug af en vet hem lichtjes met boter in en schuif de vorm dan terug over de slof en zo de oven in voor een 25-tal minuutjes.

Je klopt de drie eiwitten op samen met de poedersuiker tot je mooie pieken krijgt.

Voor de lemoncurd verwarm je de eitjes met de citroenen (zeste en sap), het maïszetmeel en de suiker in een steelpannetje.

Je voegt dan één voor één de blokjes boter er bij terwijl je blijft roeren.

Wachten tot het mooi indikt en klaar!

Overschotjes lemoncurd zijn makkelijk te bewaren in een potje. (als je er van af kan blijven…)

Je schept de meringue in een spuitzak en spuit deze op de lemoncurd.

Met een brandertje maak je de meringue lichtjes bruin.

Halveer een aantal kiwibesjes en schik ze op de meringue.

Werk nog af met wat poedersuiker.

Smakelijk!

Blogpost in smakelijke samenwerking met Hoogstraten Berries.