Echte comfortfood, daar ben ik fan van, dat weten jullie al wel.

En wat is er zaliger dan dit te combineren met een superlekker Belgisch bier?

In prettige samenwerking met Brouwerij De Halve Maan uit Brugge, stel ik vandaag deze ‘beer pairing’ aan jullie voor:

Knolselder is écht één van mijn favoriete groentes en dan zeker zoals ik ze hier verwerkt heb: in een gratin.

Ik serveerde de gratin nog met wat paddenstoelen en lekkere boerenworst en met daarbij dan: een Straffe Hendrik Heritage 2019!

 

Straffe Hendrik is een krachtig bier met rijke toetsen van mout en hop.

De familie Straffe Hendrik omvat een blonde tripel, een bruine quadrupel en de vanaf morgen (23/11/20) tijdelijk verkrijgbare Heritage en Wild. Allen hebben een hoog alcoholgehalte en zijn rijk en volmondig qua smaak.

Ze zijn stevig gehopt en gebrouwen met een subtiele mengeling van speciale moutsoorten van de beste kwaliteit en kennen een aantrekkelijke smaakevolutie over meerdere jaren.

Straffe Hendrik Heritage is een speciale versie van de Straffe Hendrik Quadrupel.

Dit bier wordt, na meer dan een jaar gerijpt te hebben op eiken houten vaten uit de Bordeauxstreek, telkens in het najaar in een limited edition uitgegeven.

 

 

Wat heb je nodig voor de knolseldergratin? (4 personen)

800 gr aardappelschijfjes, 1 teentje look, 1 knolselder, 250 ml room, 250 ml melk, 2 eidooiers, 150 gr gemalen emmentaler, peper, zout, nootmuskaat

 

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven op 200 graden.

Schil de knolselder en snij in hele dunne plakjes.

Vet een ovenschaal lichtjes in.

Snij het teentje look in twee en smeer de ovenschaal er mee in.

Schik de aardappelschijfjes in de schotel met daarbovenop de plakjes knolselder. Strooi er een dun laagje emmentaler bovenop en herhaal dit nog één of twee keer. (naargelang de grootte van je ovenschotel)

Kruid telkens met peper, zout en nootmuskaat.

Kluts de eidooiers samen met de room en de melk.

Kruid goed met peper, zout, nootmuskaat en giet het mengsel over je schotel.

Bedek met nog een laatste laagje kaas.

Bak voor ongeveer 50 minuten.

(eerst een half uur afgedekt, nadien zonder folie)

En dan… klaar!

Ah nee, wacht, nog de Straffe Hendrik uitschenken!

Zo’n lekker biertje! en wat een topcombi! (al zeg ik het zelf…)

Genieten maar dus.

 

 

Via mijn Instagram kan je NU jouw fles Straffe Hendrik Heritage winnen!

Meedoen, hé!