Pladijs is Vis van het Jaar!
Excellente keuze, vind ik persoonlijk, want grote fan hier.
Deze vis is superveelzijdig en ja kan er dus alle kanten mee op. Bakken, pocheren, stoven, het kan echt allemaal.
Ik ging dan ook maar al te graag aan de slag met deze vis en maakte ‘Pladijs in kruidenkorst met geroosterde aardappeltjes en een frisse witloofsalade’.
Klinkt lekker, hé? En qua comfortfood kan dit zeker tellen.
En bovendien zoals alles hier op de blog: makkelijk én snel klaar!!
Wij hebben geen viswinkel in de buurt, maar ik vond de pladijsfilets gewoon bij de lokale supermarkt.
Wat heb je nodig? (4 personen)
800 gr pladijsfilets, 4 eetlepels bloem, 4 eetlepels paneermeel, 2 eitjes, handjevol peterselie, koriander en bieslook, 8 middelgrote aardappelen, 4 stronkjes witloof, 1 rode ui, 50 gr gehakte walnoten, 2 eetlepels volle yoghurt, 1 eetlepel mosterd, 1 theelepel citroensap, peper en zout, een paar rodebietenscheutjes voor de afwerking
Verwarm de oven op 200 graden.
Schil de petatjes en snij ze in mooie blokjes of rechthoekjes.
Sprenkel er wat olijfolie en zeezout over en zet in de oven tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Mix de peterselie, koriander en bieslook fijn in de keukenmachine en meng onder het paneermeel.
Maak dan de witloofsalade door de stronkjes witloof en de rode ui fijn te snijden.
Meng de yoghurt met de mosterd en het citroensap en kruid met peper en zout.
Meng de dressing onder het witloof en de rode ui en voeg de gehakte walnoten toe.
Ondertussen zet je drie diepe borden klaar, ééntje met bloem, ééntje met de geklutste eitjes en ééntje met het paneermeel-kruidenmengsel.
Je kruidt de pladijsfilets eerst met peper en zout en haalt ze dan eerste door de bloem, vervolgens door het ei en tenslotte door de paneermeel-kruidenmengeling.
Doe een scheutje olijfolie en een klontje boter samen in de pan en bak de pladijsfilets mooi bruin aan.
Haal de petatjes uit de oven en schik alles mooi op een bordje.
Geloof me, pladijs in kruidenkorst: superlekker!!
En oh ja, proficiat hé pladijs, met je verkiezing tot Vis van het Jaar! 😉
Pladijs is trouwens het ganse jaar beschikbaar, hoewel het echte seizoen loopt van juni tot oktober.
Blogpost in smakelijke samenwerking met Lekker van bij Ons.
Op hun website vind je trouwens nog tal van lekkere recepten met pladijs.
Check it out!