Diegenen die ons al even volgen, weten het ongetwijfeld: @byevamaria en ik zijn échte ‘coffeelovers‘.
Wij gaan op citytrip of vakantie dan ook steevast op zoek naar leuke adresjes om koffie te gaan drinken.
Ik volgde in een ver verleden ooit zelfs een (hele leuke!) baristacursus bij Caffènation in Antwerpen.
Boeiend, die wereld van koffie!
Nu, ook thuis drinken we graag een goed kopje koffie (of twee, drie…).
We waren dan ook in de wolken toen ik onlangs de ‘La Specialista‘ (merk Delonghi) kado kreeg. (lucky me, I know)
Het is zogezegd hét ideale toestel om thuis een écht goeie koffie te zetten, dat moest ik toch uittesten voor jullie!
Om te beginnen, het toestel ziet er volgens mij schitterend uit.
Mooi, blinkend, alsof het zo in een echte koffiebar kan staan.
Het oog wil immers ook wat, dus alvast dikke punten voor het design!
Op het eerste zicht lijkt het toestel wel wat ingewikkeld, maar niets is minder waar.
Het is nét heel gebruiksvriendelijk.
Na het lezen van de korte handleiding kon ik al aan de slag en dat ging heel vlotjes!
Na een paar keer zette ik dan ook in een handomdraai de lekkerste koffie.
Ik geef hier alvast even mee dat niet alleen het toestel belangrijk is om goeie koffie te kunnen zetten, maar natuurlijk ook de bonen!
Ik deel alvast graag een paar van mijn favoriete ‘leveranciers’ hiervoor met jullie: MOK koffie, Caffènation, Nuenrood, The Smiling Barista en Gayo.
Hoe werkt dat nu, dit toestel, hoor ik u ondertussen vragen… 😉
Wel, heel simpel.
Je schakelt ‘La Specialista’ aan. (ik programmeerde het zo dat het automatisch na anderhalf uur opnieuw uitvalt, ook handig!)
Het duurt heel kort (zo’n 30 seconden) om op te warmen en dan kan je van start gaan.
Je kijkt na of het waterreservoir (dat achteraan zit) nog genoeg gevuld is en of er genoeg koffiebonen in de trechter (bovenaan) zitten.
Ik vond het alvast een vooruitgang tegenover ons vorige toestel dat zowel het waterresevoir als de trechter om de bonen in te doen groter zijn.
Hoef je dus niet om de haverklap bij te vullen.
Je klikt de gewenste filter (voor een enkele of een dubbele shot) in de filterhouder en plaatst de filterhouder onder de koffiemolen links.
Nu wordt er automatisch de correcte hoeveelheid bonen voor jou gemalen (maalgraad en zo zijn ook allemaal aan te passen natuurlijk).
Je laat de filterhouder nog even zitten en gebruikt de geïntegreerde automatische tamper met drukbegrenzer.
Je hoeft dus geen koffie handmatig in de filter te stampen. Gebruik de arm aan de linkerkant van de machine terwijl de filterhouder onder de molen staat.
Deze arm duwt de cilinder naar beneden en zal zo de koffie aanstampen.
Dan verplaats je de filterhouder naar de espressomachine rechts en selecteert het soort koffie dat je wil (espresso, Americano of ‘gewone’ koffie).
Druk op OK en de koffie loopt door de filterhouder.
En klaar is jouw koffie!
Ook flat whites (my favourite!) en cappuccino’s kan je makkelijk maken dankzij de mogelijkheid om melk te verwarmen en te stomen.
Heel praktisch is ook dat je makkelijk het toestel kan aanpassen aan jouw voorkeuren.
Het is wel best een omvangrijk toestel, dus je moet er wel plaats voor hebben in je keuken.
(Ook wij hebben een schapje moeten verhangen om plaats te maken…)
Het toestel is niet goedkoop, maar biedt volgens mij echt wel een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
Meer info en actuele prijzen vind je online.
Alé, hoe verliefd kan je nu naar een koffiemachien kijken zeg… 😉
Ik ben er dan ook zo blij mee! 😉