Zo nét na de feestdagen zitten er meestal nog wat ‘leftovers’ in de koelkast hier thuis.
Herkenbaar?
Zo vond ik gisteren nog een half potje mascarpone en besloten de zoon en ik die te verwerken in deze overheerlijke blueberry cheesecake met chocolade topping.
Helemààl niet moeilijk te maken en ideaal voor een feestje, want op voorhand te maken.
Easy peasy dus!
Wat heb je nodig?
Voor de bodem: 250 gr speculaasbrokken, 10 dadels zonder pit en 50 gr gesmolten Solo Patisserie of boter
Voor de vulling: 500 gr magere plattekaas (mag ook halfvolle of volle zijn natuurlijk), 150 gr mascarpone, 250 ml slagroom, 1 pakje vanillesuiker, 5 eetlepels bloemsuiker, 4 gelatineblaadjes, sap én zeste van 1 citroen, 200 gr donkere chocolade, één lepel bosbessenconfituur en een handjevol blauwe bessen
Voor de afwerking: wat je maar wil! Ikzelf werkte nog wat blauwe bessen op en combineerde dat o.a. met stukjes rocky roads (ook leftovers), granaatappelpitjes en wat muntblaadjes
Hoe ga je te werk?
Verkruimel de koekjes samen met de dadels in je keukenmachine. Smelt de boter en meng samen met de koekjeskruimels. Neem een springvorm van 20-24cm (ik leg altijd eerst een bakpapiertje op de bodem) en druk het mengsel goed aan met de achterkant van je lepel.
Zet de bodem even in de koelkast.
Klop ondertussen de slagroom op samen met de poedersuiker.
Rasp de citroen eerst voor de zeste en pers nadien uit.
Los de gelatineblaadjes op in het citroensap op een zacht vuurtje.
In een ander steelpannetje verwarm je ondertussen de lepel confituur met het handjevol bessen tot alles mooi vermengt is.
Klop de plattekaas en de mascarpone goed los samen met de vanillesuiker en meng dan onder de slagroom. Voeg dan het licht afgekoelde citroensap met de opgeloste gelatineblaadjes en het licht afgekoelde bessenmengsel toe, evenals de zeste. Nog één keer alles goed mengen en daarna over de bodem gieten.
Laat een uurtje opstijven in de koelkast.
Smelt dan de chocolade au bain marie en giet voorzichtig over de cheesecake. Terug de koeling in voor een paar uurtjes.
Afwerken doe je best vlàk voor je serveert.
En dan… smullen maar!
Tip voor het snijden: maak je (lang en scherp) mes goed warm door het in heet water onder te dompelen.
Even afdeppen met een keukenpapiertje en dan voorzichtig snijden (chocolade smelt een beetje).