Ik ging hier al eerder aan de slag met de heerlijke Looye Honingtomaten.
Ze staan bekend voor hun lekkere smaak en goeie looks. Net zoals ik dus. 😉
Vandaag deel ik een receptje voor dé baktrend van het moment: de Looye Paasstol!
Dit heerlijke broodje wordt gevuld met groene pesto en Looye Honingtomaten. Ik voegde zelf ook nog wat groene olijfjes toe. Helemaal top!
Wedden dat deze Paasstol dé ster van jouw paastafel wordt? En niet moeilijk om maken!
Bakkers klaar?
Bakken maar!
Wat heb je nodig?
90 g roomboter op kamertemperatuur, 280 g tarwebloem, 7 g instantgist, 1 tl fijne kristalsuiker, 1 ei, 75 ml slagroom, 100 ml water, halve tl zout, 2 el olijfolie, 45 g verse groene pesto, 8 groene olijven (in dunne plakjes gesneden), 100 g Looye Honingtomaten, 2 el amandelschaafsel
Hoe ga je te werk?
- Roer de gist en suiker door de bloem in de mengkom van een standmixer.
- Maak een kuiltje in de bloem en doe het halve ei erin.
- Verwarm de slagroom en ¾ van het water in een steelpan tot lauwwarm en giet mee in het kuiltje. Mix 1 à 2 minuten met de deeghaak op lage tot middelhoge
snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe. - Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 5 minuten, of tot het soepel en zacht aanvoelt.
- Voeg het zout toe aan het deeg en doe er vervolgens beetje voor beetje al mixend 2/3 van de boter bij. Voeg de volgende hoeveelheid boter pas toe als de vorige
volledig is opgenomen. Dit duurt 5 Ã 6 minuten. - Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf er een beetje olie over.
- Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
- Druk het gerezen deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een ovaal met 1,5 cm dikte.
- Smeer de pesto over het deeg en verdeel er de olijfplakjes over.
- Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften in een horizontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de
lange, onbelegde kant van het deeg voor ¾ deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat. - Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op kamertemperatuur nog 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de rest van de boter en bestrijk de paasstol ermee. Bestrooi hem tot slot met het amandelschaafsel.
- Bak het brood in het midden van de oven in 25 Ã 35 minuten goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster.
Smakelijk!
Blogpost in fijne samenwerking met Looye Kwekers en Osérieux.