Hopscheuten, zeg je?

Jazeker, hopscheuten!

Eerlijk toegegeven, ik had er zelf al ooit wel eens van gehoord, maar écht kennen, nee dat niet.

Heel blij dus dat de lieve mensen van de toeristische dienst van de West-Vlaamse ‘stad vol goesting’ Poperinge deze foodie uitnodigden om meer te weten te komen over deze delicatesse. De hopscheuten zijn alleen maar in de maand maart elk jaar te verkrijgen. Je kan ze tijdens deze maand proeven in tal van restaurants hier in de stad.

Hop hop, waar wacht je dus nog op?

Op naar Poperinge!

Bij het naderen van de stad vallen de hopvelden je meteen op.

Poperinge is met bijna 18 hoptelers en meer dan 160 hectaren hopvelden duidelijk een échte ‘hopstad’. Elk jaar wordt de hopoogst hier in september dan ook uitgebreid gevierd.

We startten ons dagje in deze gezellige kleine stad meteen goed in het bijzonder interessante Hopmuseum.

Dat museum bezoek je trouwens helemaal gratis elke eerste zondag van de maand. Je kan dan – indien gewenst – zelfs bij een gegidste rondleiding aansluiten.

Via een parcours dat je over drie verdiepingen leidt, kom je alles te weten over de geschiedenis en de teelt van hop. Hop behoort tot de hennepfamilie en is een belangrijk ingrediënt om bier te brouwen. Het is een klimplant waarvan alleen de vrouwelijke onbevruchte bloemkegels (de zogenaamde hopbellen) geschikt zijn om bier te brouwen. Mannen niet welkom dus in de hopfamilie. 😉

De hopbellen zorgen mee voor de smaak, het aroma en de bewaring van het bier.

Je bezoek afsluiten doe je hier met een lekker biertje, ah ja.

En bier, dat hebben ze hier genoeg!

In de centrale hal vind je een indrukwekkend overzicht van Belgische bieren (méér dan 2500!) terug.

En ja hoor, ook de lekkere Aarschotse Bruine stond er tussen. (samen met ‘Zatte Rita’)

In het aanpalende proeflokaal hangt op een groot bord het ‘(bier)aanbod van de dag’.

Gewoon het kaartje van het biertje dat jij wil proeven van het bord nemen en even later wordt het je met de glimlach geserveerd, samen met een paar rauwe hopscheuten.

Ik koos resoluut voor een lekker Poperings Hommelbiertje en at er dus een paar vers-geoogste rauwe hopscheutjes bij.

Alvast een eerste aangename kennismaking dus met dit ‘witte goud’, zoals de hopscheuten hier genoemd worden.

Lunchen deden we in het leuke en gezellige ‘Goeste‘ op de Grote Markt.

Sympathieke uitbater Bart (wat wil je nu ook met zo’n mooie naam ;-)) neemt ons mee in zijn verhaal waar aandacht voor eerlijk voedsel en duurzaamheid vooraan staan en dat proef je.

Ze gaan voornamelijk aan de slag met de lekkere producten uit de Westhoek en hun kaart varieert met de seizoenen.

Wij genoten alvast van de huisgemaakte hop-gemberlimonade en ook de goed gevulde salade met garnaalkroketjes (oh my god, zo goed!) en hopscheutjes was een hit!

Goeste maakt ook ambachtelijk roomijs en het door ons geproefde ‘bierijs’ (om maar meteen in het thema van de dag te blijven) was zalig!

Aan de overkant van de Grote Markt vind je trouwens ook nog hun streekproductenwinkel ‘Goeste Boetiek’. Spring ook daar zeker eens binnen!

Oprecht een aanrader deze plek.

#zegdatderoeckiehetgezegdheeft

Na de lunch sprongen we nog even binnen bij Talbot House, een toevluchtsoord voor soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een bezoekje hier staat echter voor deze zomer op de planning!

We werden immers nog verwacht op maar liefst twee andere plekken in Poperinge waar men hopscheuten teelt en dat wilden we natuurlijk niet missen!

Onze eerste stop was het Hoppecruyt.

Benedikte en haar man Wout runnen in Proven (naast Poperinge) samen met zoon Roel een groot hopbedrijf van 13 hectaren en werken volgens het ‘korte keten’ principe.

Zij produceren dus niet meer dan gevraagd wordt en staan zelf in voor alle stappen van het proces tot en met de verzending van de hopscheuten toe.

Ze telen er meer dan 40 verschillende soorten hop, voornamelijk aromatische soorten op vraag van verschillende brouwerijen.

In het najaar telen ze ook nog twee (van mijn favoriete!) wintergroenten namelijk spruitjes en knolselder.

Benedikte vertelt met veel passie en sappige humor over het reilen en zeilen op het landbouwbedrijf.

Hoewel de vele – en vaak onlogische – regels van de overheid het de landbouwers soms niet makkelijk maken, geloven ze hier rotsvast in de toekomst van het hopbedrijf en de hopteelt.

We mochten nadien zelfs even mee het veld op waar Wout ons toonde hoe hij de hopscheuten oogst.

In de modder en op de knieën de hopscheuten eruit halen, best arbeidsintensief dus. Dat, samen met de beperkte beschikbaarheid per jaar, maakt het niet verwonderlijk dat aan hopscheuten best wel een redelijk prijskaartje hangt.

Mooi om zien (en horen!) waren ook de schapen in de stal.

Schapen?

Jawel, binnen een paar weken lopen er opnieuw meer dan 40 schapen tussen de hoppenvelden van dit bedrijf. De schapen eten namelijk de onderste blaadjes van de hopplanten op waardoor er veel minder kans op ziektes zoals vb. rode spint ontstaat. Bovendien zorgen de Zwartblesschapen er ook nog eens voor dat er minder onkruid tussen de hopranken groeit én zorgen ze voor een natuurlijke bemesting. Win-win-win dus.

En het zijn toch zo’n lieve en schone beestjes!

Het Hoppecruyt heeft ook een webshop waar je hopscheuten kan bestellen en die worden dan bezorgd in gans Europa!

Zelf een bezoekje brengen? Dat kan! Meer info ook op hun website.

Op nu naar onze volgende stop!

De Lovie is een sociale organisatie en een écht begrip hier in Poperinge, maar ook ver daarbuiten.

De Lovie VZW ondersteunt voornamelijk kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap in de ruime Westhoek.

Vertellen wat er hier allemaal gebeurt, zou ons te ver leiden, zo divers is het aanbod hier!

Wij waren natuurlijk gekomen voor de hopscheuten en dat bracht ons meteen naar de hoeve en de serres op het kasteeldomein.

Op de hoeve worden namelijk door de bewoners gastronomische streekproducten gekweekt waaronder een aantal oude aardappelrassen, crosnes (een ontdekking!), aardperen en natuurlijk de befaamde Poperingse hopscheuten.

Jeroen liet ons zien hoe de hopscheuten in de serre ingetafeld werden en vertelde dat zij al heel vaak elk jaar de primeur (de eerste hopscheuten van het jaar uit de serre) konden leveren.

Nadien konden we in het kasteel van het domein in het gezellige theehuis Jules & Jolies genieten van een kopje koffie en een verwenbordje.

Je vindt er ook een leuke geschenkshop met allerlei mooie spulletjes gemaakt door de bewoners van De Lovie.

Ja, daar werden we blij van.

En toen moest het beste van de dag nog komen! 😉

We werden immers terug verwacht in Poperinge centrum bij charmehotel Manoir Ogygia waar stijlvolle gastvrouw Carmen Logie ons allerhartelijkst ontving.

Manoir Ogygia combineert een heerlijk luxueus hotel met wellnessfaciliteiten.

Ze bieden ook tal van interessante arrangementen aan, zeker de moeite om eens te checken!

Je kan in de Manoir ook ’s avonds gastronomisch komen genieten (niet alleen als je hotelgast bent trouwens) van een menu samengesteld met dagverse producten van hoge kwaliteit en met zeer véél vakkennis bereid door Chef Kris.

In een sfeervol kader genoten wij er van het 5-gangen gastronomisch hopscheutenmenu en het was écht waar… heerlijk!

In elk gerechtje werden hopscheuten – telkens op een andere manier bereid (rauw, geblancheerd, in tempura, gebakken) – verwerkt.

Onze favorieten van de avond waren zeker en vast de langoustine met dragon, aardpeer, sjalot en botersaus,

de zeetong met gekonfijte prei, amandel en mergboter

en de jonge duif met groene kool, spruitjes, gerookte paddenstoelen en madeira.

Stuk voor stuk verfijnde, mooie bordjes met veel schwung vlotjes geserveerd door Carmen, Kris en één van hun zonen.

Het trio is goed op mekaar ingespeeld, wat maakt dat alles hier vlekkeloos en in een aangenaam tempo verloopt.

Wijnen zijn trouwens inbegrepen bij het menu.

Ook heel fijn dat je zelf je favoriete koffiemélange mag kiezen bij het dessert.

Meer info over de mogelijkheden (verblijf en diner) vind je hier.

Niet twijfelen, gewoon boeken hier!

#zegdatderoeckiehetgezegdheeft

Poperinge? We’ll be back dus!

Blogpost in fijne samenwerking met Toerisme Poperinge en Thx Agency.