Deze ovenschotel heeft het écht allemaal!

Super easy om te maken én super lekker.

De combinatie witloof -gerookte zalm – kaassaus is dan ook gewoon top.

Ik hoef jullie niet te vertellen dat deze ovenschotel bijzonder goed gesmaakt werd hier thuis, zeker?

Benieuwd?

Get cooking!

Wat heb je nodig? (4p.)

Voor de puree: 1 kg aardappelen, flinke scheut melk, boter, peper, zout, nootmuskaat

Voor al de rest: 4 dikke/grote stronkjes witloof (of 8 kleine), twee klontjes boter, 200 gr gerookte zalm, 4 eitjes, 2 eetlepels bloem, 750 ml melk, 150 gr. gemalen kaas (+ nog wat extra voor er over), nootmuskaat, peper, zout, sap van een halve citroen

Hoe ga je te werk?

Breng een steelpannetje water aan de kook en kook de eitjes 8 minuten.

Spoel ze nadien af onder koud stromend water en pel ze. Leg even apart.

Schil en kook de aardappelen gaar. Stamp ze fijn met een flinke scheut melk, een klontje boter en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Tip: Beste resultaat krijg ik altijd wanneer ik nog even met een houten lepel de puree goed doorroer.

Verwarm ondertussen de oven tot 200 graden.

Maak de kaassaus door een flinke klont boter te smelten in een pannetje en er twee lepels bloem door te roeren. Even kort laten aanbakken en dan al kloppend de melk er bij gieten. Zachtjes en al roerend laten opkoken vooraleer je er de gemalen kaas onder schept.

Kruid goed met peper, nootmuskaat en zout. Het sap van een halve citroen voeg je nog toe voor de nodige frisheid.

Bak het witloof (gehalveerd) mooi aan in een pan met wat boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Rol nadien de gerookte zalm losjes rond de witloofrolletjes.

Vet een ovenschotel lichtjes in en verdeel er de puree over.

Daarop leg je de witloof-zalmrolletjes en de eitjes (in halfjes gesneden).

Giet er de kaassaus over en bedek met nog een extra laagje kaas.

Schuif voor 10 minuutjes de oven in op warme lucht en gril.

Smakelijk!