Ter gelegenheid van de ‘Week van de kalfsfricassee’ (4 tot 10 november 2024) ging ik aan de slag met deze heerlijke, Belgische klassieker.
Voorwaarde voor een een goeie fricassee is natuurlijk dat je werkt met eerlijk, lekker en lokaal kalfsvlees, lekker van bij ons. Voor de rest kan je je inspiratie de vrije loop laten en zo heeft ieder wel zijn of haar vast receptje.
Ik deel vandaag hier graag het recept waar ik mee aan de slag ging.
Klaar?
Get cooking!
Wat heb je nodig? (4p.)
500 gr. kalfsvlees, 350 gr kalfsgehakt, 2 uien, 2 wortels, 400 gr witte champignons, 200 ml room, 250 ml kalfsfond, 2 eetlepels bloem, sap van een halve citroen, water, peper, zout, tijm, nootmuskaat, olijfolie, boter, handjevol peterselie
Hoe ga je te werk?
Snipper de uien en stoof ze aan in wat boter en olijfolie. Voeg dan het kalfsvlees toe en schroei het aan. Kruid met peper, zout, tijm en nootmuskaat.
2 eetlepels bloem er over en even mee aanbakken. Blussen met kalfsfond. Wanneer het vlees niet helemaal onder zou staan, voeg je wat water toe.
Snij de wortelen in schijfjes en voeg toe.
Laat voor minstens 50 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
Ondertussen rol je kleine balletjes van het kalfsgehakt. Je blancheert ze in wat gezouten water.
Snij de champignons in schijfjes.
De laatste 10 minuten voeg je deze toe aan je fricassée samen met de balletjes.
Helemaal op het einde voeg je dan nog de room en het citroensap toe. Nog even mee mee warmen, afkruiden met peper en zout en gesnipperde peterselie en klaar!
Ik serveerde mijn kalfsfricassee met pommes duchesses, lekker feestelijk meteen!
Maar ook een gewoon lekker gekookt aardappeltje of puree of frietjes zijn hier super lekker bij.
Het witloofslaatje met tuinkers en gepekelde rode uien was trouwens een perfect bijgerechtje.
Smakelijk!
Blogpost in fijne samenwerking met Lekker van bij ons/VLAM.