Vorig jaar waren Eva en ikzelf voor de allereerste keer te gast in het gezellige Maaseik.

In deze leuke stad in het oosten van de provincie Limburg, vlakbij zowel de Nederlandse als de Duitse grens, viert men namelijk elke eerste zondag van september het jaarlijkse knapkoekenfeest.

Over die heerlijke traditie én over de adresjes die we toen bezochten, lees je hier meer.

Heel wat foto’s die we toen namen, belandden trouwens uiteindelijk in de kleurige toeristische brochure van de stad.

Die kan je hier bekijken!

Toen de lieve mensen van de toeristische dienst onlangs vroegen of we zin hadden om nog eens terug te komen, hoefden we geen seconde te twijfelen!

En ja hoor, het was heerlijk om even terug in Maaseik te zijn.

Op zaterdag fietsten we de 35 kilometer lange fietszoektocht ‘in het spoor van de trappisten’.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Wel, je koopt bij de toeristische dienst op de markt van Maaseik de brochure met wegbeschrijving en je gaat op pad langs Opoeterse bossen, Neeroeterse natuurgebieden en natuurlijk passeer je onderweg ook het gezellige Maaseik. Je kan door deel te nemen ook erg mooie prijzen winnen.

Het uitzicht onderweg op de voormalige grindwinning Bergerven is werkelijk prachtig, zeker op zo’n mooie dag als wij hadden.

Echt een hele mooie route. Meedoen kan nog tot en met 31 oktober 2024.

In Limburg is het trouwens altijd fijn fietsen!

Geen fietsendrager op je auto? Geen probleem. Fietsen huren kan je ook in Maaseik.

Die info vind je hier.

Bewonder onderweg zeker ook nog het prachtige werk van streetartist TUZQ (Wildlife Harmony) in Opoeteren.

Bij elk van de drie sympathieke, deelnemende cafés en brasseries (Café Graad, Taverne/Ijssalon Trammelant en Brasserie Bakkemieske) mag je trouwens een trappist naar keuze (of iets anders) bestellen.

Na de fietstocht werd het dan tijd om af te zakken naar het pittoreske kerkdorpje Aldeneik (gesticht in 730), dat vlak naast Maaseik gelegen is en waar dat de jaarlijkse Aldeneiker Kermis héél wat volk lokt.

We sliepen er super comfortabel in het stijlvolle Aldeneiker Hof. Het hotel beschikt over een 7-tal netjes ingerichte, ruime kamers en biedt op vraag ook de mogelijkheid om een driegangen diner te reserveren.

Het was een prachtige nazomeravond toen wij er waren en we konden dan ook op het tuinterras eten (waar we trouwens nog gezellig aan de praat geraakten met een stel toffe en rasechte Maaseikenaars).

Het was eerst genieten van een lekker glaasje bubbels van de buren van Wijndomein Aldeneyck en twee heerlijke voorafjes: een oester met watermeloengranité en een knapperig en smaakvol garnaalkroketje. Gastvrouw Annemieke en chef Erwin kennen hun vak, zoveel is meteen duidelijk.

Daarna konden zowel de frisse tartaar van tonijn als het correct gegaard stukje kwaliteitsvlees met groentjes ons bekoren.

Een eenvoudige, maar verzorgde dame blanche sloot het geslaagde diner af.

Aldeneiker Kermis bestaat al meer dan 50 jaar.

Rond de mooie Sint-Annakerk vinden er elk tweede weekend van september tal van activiteiten voor jong en oud, groot en klein plaats.

Op zaterdagavond is het tijd voor leute en plezier met het jaarlijkse ‘Septemberfest’. We besloten onze tirolerpakjes aan te trekken en af te zakken naar de feesttent voor een fris getapte pint bier en om te genieten van de sfeer en de verschillende live-optredens. Ganz gemütlich allemaal!

Na een verzorgd ontbijtje ’s morgens (met een houten kop…) in de stijlvolle eetkamer van het hotel, genoten we nog de rest van de dag van de sfeer in Aldeneik.

De straten vulden zich al snel met honderden bezoekers voor de rommelmarkt

en ook het toneelstuk van de plaatselijke vereniging ‘De Wijnbroeders’ in de kerktuin werd fel gesmaakt. (hoewel ik niet alles van het Limburgse dialect verstond heb ik toch smakelijk moeten lachen… ;-))

Loop ook zeker eens langs de mooi gerestaureerde Sint-Harlindis en Relindis kapel.

’s Middags wandelen we even naar Heerenlaak voor een gezellige en zonovergoten lunch met zicht op de jachthaven bij de kindvriendelijke Brasserie De Maasnimf.

Vriendelijke uitbaters en een toplocatie!

Zowel de pasta vongole als de garnaalkroketjes smaakten.

Echt een leuke vakantiesfeer hier, we komen zeker nog eens terug!

De wandelroute vanuit Aldeneik naar De Maasnimf neemt je trouwens mee langs een mooi stukje natuur, een waar paradijs voor watervogels.

Afsluiten deden we zondag opnieuw in het dorp van Aldeneik, maar dit keer op de wijnfeesten van Wijndomein Aldeneyck.

We sloten aan bij een korte rondleiding waar we enthousiast werden meegenomen in het verhaal van de appel- en perenboer die een succesvol wijnbouwer werd.

De unieke ligging van de wijngaarden langs de Maas met een terroir van kiezel en grind geeft een typisch aroma en smaak aan deze druiven.

Wij proefden en werden alvast heel erg enthousiast over deze stuk voor stuk kwaliteitswijnen.

Je kan hier trouwens elke vrijdag en zaterdag terecht om wijntjes te proeven op het gezellige terras of in de cosy wijnlounge.

Reserveren wel best!

Helaas werd het toen tijd om afscheid te nemen van Maaseik. We dronken nog een laatste kopje koffie in Café De Vagant in het centrum van Maaseik. Een bijzonder café waar duizenden wijwatervaatjes het plafond en de muren sieren en het heerlijk toeven is in de stadstuin.

Tot volgend jaar dan maar weer? 😉

Blogpost in fijne samenwerking met Visit Maaseik.

Hartelijk dank aan iedereen om ons overal zo warm en gastvrij te ontvangen!