Met een stukje varkensvlees kan je echt àlle kanten op.
Van een dagelijks gerechtje tot een heerlijk feestelijke – maar eenvoudige! -bereiding zoals vandaag.
Varkensvlees is dan ook lekker en bijzonder gevarieerd en kan gaan van heel mager tot vrij vet. De meest gekende stukken van het varken zijn het varkenshaasje, de varkenskotelet, de mignonette, de kotelet, het gebraad en het varkensgehakt.
Voor het kleurrijke gerechtje van vandaag maakte ik zelf spiesjes van varkensvlees, die ik serveerde met een romige knolselderpuree en een winterse salade met o.a. pompoen, Belgisch witloof en sinaasappel.
Lekker!
Het voordeel van brochettes zelf te maken is natuurlijk dat je ze zo groot of zo klein maakt als jij wil. Je serveert er één of twee per persoon, afhankelijk van hoe groot jij ze maakt natuurlijk.
En… je combineert de stukjes vlees met groentjes die jij lekker vindt.
Ik ging voor courgette en gele paprika.
Wat heb je nodig? (4 p.)
3 varkensmignonettes, (kan ook met vb. varkenshaasje), 400 gr aardappelen (vb. Bintjes), 1 knolselder (ongeveer 800 gr), 150 ml room, 1 klontje boter, 1 butternut of een kleine pompoen, 3 stronkjes Belgisch witloof, 2 sinaasappelen (1 voor de partjes en één voor het sap), 2 eetlepels bloemenhoning, 1 theelepel straffe mosterd, 4 eetlepels olijfolie, chilivlokken, 1/2 courgette en 1/2 paprika
Hoe ga je te werk?
Je verwarmt de oven op 200 graden.
Snij je pompoen of butternut door en verwijder het binnenste en de zaadjes.
Snij ze in relatief grote stukken of plakken. Ik verwijder de schil niet, maar dat kan natuurlijk.
Leg een stuk bakpapier op een ovenplaat en schik er de pompoenstukjes op. Besprenkel met chilivlokken, zeezout en sprenkel er wat olijfolie over.
Schuif een goeie 25 minuten de oven in.
Je schilt dan de aardappelen en de knolselder. Je snijdt de knolselder in stukken (ongeveer zoals je aardappelen).
Breng een pot met water aan de kook en kook de aardappelen samen met de knolselder gaar.
Ondertussen snij je het varkensvlees in blokjes, alsook de groentjes die je voor je brochette wil gebruiken.
Je rijgt ze één voor één (en afwisselend groente/vlees) aan je satéstokje.
Je kruidt goed met peper en zout.
Beetje olie in de grillpan en de brochettes mooi gaar bakken of grillen.
Haal ondertussen je geroosterde pompoenstukken uit de oven.
Laat ze een beetje afkoelen terwijl je de dressing voor de salade maakt door de honing te mengen met het sinaasappelsap, de mosterd en de olijfolie.
Kruid de dressing goed met wat zout en peper.
Verwijder het onderste – harde – stukje van je witloofstronkjes en snij ze in de lengte door in 4.
Pel je tweede sinaasappel en verdeel in partjes.
Leg het witloof samen met de plakjes geroosterde pompoen op een grote schotel en schik er de sinaasappelpartjes over.
Giet er dan de dressing over en meng alles even door mekaar.
Strooi er nog wat grof zeezout over.
Ik werkte zelf ook nog af met lekker knapperige geroosterde kikkererwten (met paprika).
Maak dan nog je knolselderpuree door je aardappeltjes met de knolselder af te gieten en fijn te stampen samen met nootmuskaat, peper, zout, een klontje boter én de room.
Haal je sappige en malse varkensspiesjes uit de pan en dresseer je bord.
Ik schepte de knolselderpuree in een gezellige ‘kerstboomvorm’.
Inclusief ster. (niet eetbaar ;-))
Smakelijk!
Blogpost in fijne samenwerking met Lekker van bij ons.