Proficiat!

De grijze garnaal is de Vis van het jaar 2022!

Onze lekkere noordzeegarnaal is dan ook ‘shrimply’ thé best! 😉

Ze behoort tot de familie van de zandgarnalen. Het hele jaar door wordt er bij ons trouwens op garnaal gevist. De lekkerste en de dikste garnalen koop je van in de nazomer tot november.

Garnalen worden direct op het schip gekookt in een grote ketel zeewater met extra zout. Elk schip heeft zijn zo eigen recept. Van dat recept hangen o.a. de kleur en de smaak af.

Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 gr garnalen over. Van de pellen maak je o.a. heerlijke bisques en sauzen.

Ik ben àltijd al fan geweest van de Belgische klassieker ’tomaat-garnaal’.

Vandaag maak ik hier voor jullie een eigentijdse versie van, namelijk een ’taco 2.0 tomaat-garnaal’.

Klinkt goed, niet?

Wat heb je nodig? (4 personen)

200 gr noordzeegarnalen, bakje kerstomaatjes (250 gr), paar blaadjes krulsla, beetje rauwkost (ik had nog wat rode kool en wortel liggen van een salade de dag ervoor), tacoschelpen (2 à 3 per persoon, naargelang), 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel chipotlesaus, bosje krulpeterselie, paar jalapenos, sap van een halve citroen, peper en zout

Hoe ga je te werk?

Je snijdt de kerstomaatjes in kleine partjes en mengt deze onder de garnalen. Je snippert een paar takjes peterselie fijn en mengt deze samen met mayonaise, chipotle saus en het citroensap onder je tomaat-garnaal mengsel.

Goed kruiden met peper en zout.

Je neemt je crispy tacoschelpen en legt een paar blaadjes krulsla, geraspte wortel en rode kool op de bodem. Daarbovenop doe je twee flinke scheppen tomaat-garnaal én een paar jalapenos. (weg te laten indien je deze té spicy vindt ;-))

Je frituurt ondertussen nog een paar takjes peterselie (eerst goed droog deppen!) en werkt de taco hiermee af.

Zalig lekker!

Serveer met nog wat limoen of citroen, indien gewenst.

Smakelijk.

Blogpost in altijd-fijne samenwerking met Lekker van bij ons.

Op hun site vind je trouwens heel veel inspiratie om met vis aan de slag te gaan.