Een paar jaar geleden werden we door Toerisme Scheldeland al eens uitgenodigd op een weekendje Oost-Vlaanderen in Aalst en Dendermonde.
Het verslag van die leuke trip in eigen land lees je nog altijd hier.
De ‘ajoinenstad’ maakte toen al op ons een bijzonder goeie indruk.
Dus toen Visit Aalst en de vrouw met de smakelijkste foodklap van gans Vlaanderen (@tafelklap) mij en een aantal collega-foodies uitnodigde om een dagje leuke hotspots en foodadresjes te komen ontdekken, moest ik dus niet lang nadenken!
Anniek van Tafelklap ontving ons ’s ochtends samen met sympathieke Laurien van de toeristische dienst op het leuke infokantoor op de Hopmarkt.
Je kan er terecht voor alle info over de stad en een 360 graden panoramafilmpje bekijken.
Zeker een bezoekje brengen dus!
Een aantal mooie Aalsterse plekjes herkende ik natuurlijk al van onze eerdere doortocht zoals de leuke, moderne culturele Utopia-site (met leuk café),
dit uiterst charmante steegje (waar ik even super casual door wandel…)
en natuurlijk de mooie Grote Markt met zowel het Belfort (Unesco-erfgeod) als de statige ‘Borse van Amsterdam’.
Onze eerste culinaire stop van de dag was meteen een voltreffer!
Philimonius is een koffiebar en conceptstore in de Louis D’Haeseleerstraat.
Uitbater en eigenaar Jo De Bruyne is een vlot en gepassioneerd verteller en nam ons direct mee in het verhaal van zijn koffiebar.
Naast het professioneel serveren van de heerlijkste koffietjes (in àlle maten, smaken en soorten) biedt Philimonius ook heel wat leuke spullen en hebbedingen aan zoals vb. de parfums van het Belgische Miglot, de prachtige sjaals van Talking Walls, naast een leuke collectie boeken en reisgidsen.
A must-try hier is ook de heerlijke homemade en natuurlijke CHAI die je hier kan drinken én mee naar huis kan nemen.
Aanrader dus om eens binnen te springen.
Ja, ik kom ook nog eens terug voor die brownies…
Doe zeker de groetjes van de Roeckie.
Via de tattooshop van Cirk tattoo waarvan eigenares Mariska Van Lissum zich tijdens de coronatijd ook ging toeleggen op het maken van prachtige, kleurrijke juwelen,
belandden we in Cimorné Aalst, een trendy hub in de stad.
Je vindt in deze voormalige glasslijperij creatieve ondernemers zoals DRIFT (super toffe planten- en giftshop!),
de zuurdesembakkerij Atelier GIST en De Fietserij, een mooi samengaan van vakmanschap en sociale tewerkstelling.
Verse hoevekazekes in ’t midden van ’t stad? In Aalst kan het.
Zuivelhoeve Keymolen is gelegen in Hofstade, maar heeft een pop-up midden in Aalst centrum.
Perfect dus om eens binnen te springen voor een smaakvol hoeveijsje, een dessertje of een lekker blokje kaas.
De winkel ondergaat binnenkort trouwens een ganse metamorfose, benieuwd!
Vervolgens gaan we oever’t waoter naar Lily’s Escargots.
Lily’s Escargots is pure Aalst food heritage.
Het bestaat al sinds de jaren ’30 en nog steeds vinden zowel de Aalstenaars zelf als de toeristen en toevallige passanten hun weg naar dit charmante ‘scherregossenkraam’ aan de Sint-Annabrug.
De zon en een wijntje er bij en iedereen was zot content!
Huis De Vos was onze volgende stop.
Dit is de oudste kruidenierszaak van de stad en een lust voor het oog. Geloof me, je weet niet waar eerst te kijken!!
Marijke baadt nog steeds met veel jeugdig enthousiasme, humor én flair de zaak uit.
Thé place to be voor o.a. speciaal voor de zaak gemaakte speculoos, chocolade, snoepgoed en echte Aalsterse mastellen. Maar ook voor pakweg een bus WC-reiniger, kan je er terecht. I need this kind of shop in my neighbourhood! 😉
En… zelfgemaakte Oilsjterse vloïn (lekker!).
“Kom, pakt a nog e speculaazeke, jongen.”
Vervolgens gingen we drinken! (eindelijk ;-))
Gin? Uit Aalst, zeg je? Ja, hoor, het kan.
Cockney’s Gin is een product van Stokerij De Moor. Wij mochten proeven en waren metéén verkocht.
Qua garnituur raden de brouwers zelf jeneverbessen en zeste van sinaasappels aan en inderdaad, mooie combi.
We genoten van de gin trouwens in gezelschap van een heerlijk charcuteriebordje van culinaire slagerij De Jaeger.
De rooftopbar van het leuke Tower Hotel was dé perfecte setting.
Vervolgens zakten we af naar ‘het gat van de mert’ waar Murphy’s smashed burgers bakt.
Platgedrukte burgers??
Jawel, met een spatel wordt het lekkere angusvlees helemaal platgedrukt wat voor extra smaak zorgt.
De pittige en zoetzure garnituren, de homemade sausjes én de sympathieke kerel achter het fornuis maken de smashed burger helemaal àf.
Leuk zitten ook zo aan de gezellige toogbank buiten!
Enfin, ik ben fan en zal ongetwijfeld hier nog eens met mijn kids moeten terugkomen wanneer ze dit gaan zien.
Allee, met twee van de drie toch, niet de veggie-dochter 😉
De dag afsluiten deden we in het oergezellige en authentieke volkscafé In den Biekorf, waarschijnlijk het oudste café van Aalst.
Het lokale biertje de ‘Pestkop‘ smaakte en de sfeer zat meteen goed.
Hier proef je niet alleen het bier of drink je niet zomaar een ‘goei zjat kaffe’, maar krijg je er meteen een stukje ongedwongen Aalst bovenop. Niet ‘perfect’, niet ‘afgelikt’, maar ‘met nen hoek af’… and I think that’s beautiful!
Het Pestkopbier is een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6.4%, op ambachtelijke wijze gebrouwen door brouwerij Danny uit Oordegem.
En jawel, die gepassioneerde brouwer bezochten we ooit al. Je leest het hier.
Of ik na deze leuke foodietour nóg meer fan ben geworden van Oilsjt?
Zal wel zijn da!
I’ll be back dus. Al was het maar voor ‘smaabollen mé pickels en stoefvliejssaas’…
(tijdens carnaval blijkbaar dé lekkernij!).
En ja… om te eindigen… geeft mij ne schone muur en ik neem er een selfie.
Ik kon jullie toch niet teleurstellen!
Merci Visit Aalst, Tafelklap én alle collega-bloggers voor deze topdag.