Het dessert is ALTIJD het belangrijkste. Toch?!

Maar vaak heb je het tegen je aan het dessert moet beginnen al gehad met in de keuken te staan… dus vandaar dit jaar een lekker eenvoudig dessertje.

Gepocheerde peertjes met koffielikeur, amandel en – al dan niet huisgemaakt – koffieijs.

Zàààààlig lekker hoor!

Peertjes – koffie – ijs: sowieso àltijd een topcombinatie!

Zeker voor een échte ‘coffeelover’, zoals de Roeckie.

Ready?

Get cookin’

Wat heb je nodig? (4p)

4 peren, 4 eetlepels witte suiker, water, 2 straffe espresso’s, 1 scheutje koffielikeur, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel speculaaskruiden, 4 bolletjes koffieijs (gekocht of homemade, zie verder), handjevol amandelschilfers

Hoe ga je te werk?

Eerst en vooral moet je kiezen of je voor homemade koffieijs gaat (dat recept vind je hier) of gewoon ijs uit de winkel of van bij de lokale zuivelboer. (ook lekker, hé, en nét iets makkelijker)

Rooster de amandelschilfers eerst kort in een pannetje (zonder vetstof) op een laag vuur.

Best bij blijven want dat gaat snel, hé!

Je schilt dan de peren en laat het steeltje er aan.

Leg ze in een brede kookpot.

Je vult de kookpot met water zodat de peren net niet onder komen te staan. Je mengt er de suiker, de koffielikeur (kan je ook gewoon weglaten of vervangen door iets wat je in huis hebt vb. Amaretto natuurlijk!), de espresso’s, de koekkruiden en de kaneel door en je zet de pot op het vuur.

Laat een half uur à 40 minuten (hangt af van de hardheid van je peren) zachtjes pocheren op een medium vuurtje totdat de peren nog net stevig genoeg, maar toch lekker mals zijn.

Je neemt dan voorzichtig de peertjes uit de vloeistof nadien en laat ze even uitlekken.

Je zet ze rechtop in een kommetje of een glas en overgiet ze met een paar lepels van de koffielikeur waar ze net in gepocheerd hebben.

Strooi er wat geroosterde amandelschilfers over.

Serveer de peertjes met een bolletje koffieijs en een koekje (een Jules Destroopere boterwafeltje vb.)

Laat je gasten hun lepeltje ijs door de koffielikeur halen om dan samen met een stukje peer….

Oh my god… heaven!

Smakelijk!