Melk.
We drinken bijna dagelijks wel melk hier thuis. In de koffie, bij het ontbijt,of het is verwerkt in allerlei gerechtjes, ‘baksels’ of dessertjes,
Het is een vaste waarde dus, altijd al geweest, zowel bij mezelf als bij onze drie kids.
De VLAM stuurde me vorige week op pad om te gaan kijken waar die melk nu precies vandaan komt en daarvoor trok ik samen met de zoon naar een lokaal melkveebedrijf, namelijk De Ploeg in Blauberg bij Herselt.
Nadien ging ik thuis aan de slag met lekkere verse melk want de VLAM daagde me ook nog uit om een originele milkshake te maken.
Het receptje voor mijn ‘Lekker van bij ons’-milkshake vind je helemaal onderaan deze post.
Blijven lezen dus!
We beginnen met een kort verslag van mijn bezoek aan Hoeve De Ploeg.
In het zuiden van de Kempen, op de grens met het Hageland, runnen boer Ronnie en zijn 4 zussen (en hun familie) samen Hoeve De Ploeg. De boerderij is trouwens gevestigd naast hun geboortehuis.
Een écht familiebedrijf dus. Ik voelde me er direct thuis.
Ze hebben meer dan 100 melkkoeien (verschillende rassen) op het bedrijf die dagelijks gemolken worden en ze verwerken de melk ook grotendeels zelf tot allerlei producten zoals kaas, yoghurt, boter, choco, rijstpap, ijs enz enz.
Hun yoghurt met probiotica is trouwens uniek.
De Ploeg is hier in de streek dan ook erg gekend voor zijn lekkere producten van hoge kwaliteit.
Ze verkopen die producten in hun tof (en vernieuwd) boerderijwinkeltje langs de Diestsebaan.
Ook zij hebben de laatste jaren de vraag naar eerlijke, lokale producten sterk zien toenemen.
B(r)oer Ronnie ziet zijn koeien graag en dat merk je aan alles.
Hij vertelt met veel liefde en passie over zijn dieren, net zoals zijn zus Ann met liefde vertelt over de ambachtelijke manier waarop men alles bereidt hier.
Smaak, gezondheid en hygiëne primeren hierbij.
Heel fijn om zien in wat een lichte en ruime stal de koeien zitten, wanneer ze niet op de weide staan. Massageborstels en leuk gezelschap incluis.
Er wordt door de boer hier veel onderzoek gedaan naar de juiste voeding (momenteel voornamelijk grashaver) om zo echt tot een topproduct te komen.
De juiste voeding zorgt zo vb. voor meer omega3-vetzuren in de melk.
Met meer dan 100 ha rond de boerderij ter beschikking produceren ze de meeste voeding dan ook zelf.
Super interessant dus om te zien en te horen met hoeveel passie er aan dit product gewerkt wordt.
Hartelijk dank aan de lieve, lieve mensen van De Ploeg om Jakob en mij te ontvangen en rond te leiden!
Terug thuis ging ik onmiddellijk aan de slag met melk (wel pas na het eten van de meegebrachte rijstpap van De Ploeg, oh my … zó lekker!!).
Voor mijn ‘Lekker van bij ons-milkshake‘ gebruikte ik zo veel mogelijk lokale producten. (en ja, ik voegde wel een niet-lokale banaan toe omwille van de smeuïgheid ;-))
Ik vond de combinatie van appel en peer met het speculoosijs alvast een topper.
Proberen maar dus!
Het is klaar in een handomdraai.
Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
250 ml halfvolle melk, 100 ml yoghurt, 1 appel, 1 rijpe peer, 1 banaan, 1 theelepel kaneel, 3 bolletjes speculoosijs,
5 verkruimelde speculoosjes, handjevol popcorn, 1 eetlepel karamelsaus
Hoe ga je te werk?
Schil de appel (en verwijder het klokhuis) en de peer en pureer ze fijn in de blender samen met de banaan.
Voeg dan de kaneel, de melk, de yoghurt, een lepeltje van de verkruimelde speculoos en het speculoosijs toe en blend alles samen.
Giet in een glas en bedek de milkshake met de popcorn en de rest van de verkruimelde speculoos.
Sprenkel er wat karamelsaus over.
Rietje er in en.. klaar!
Smakelijk!
Blogpost in fijne samenwerking met de VLAM
@lekkervanbijons en @melkmoment