Deze frambozencake met zure room (Himbeer Schmandtorte) is een échte klassieker in Duitsland en ik at hem voor het eerst tijdens een bezoek aan het fantastische Europa-Park, dat lees je hier trouwens.
Ik zocht naar een goed recept en kwam uit bij Renia’s Backwelt.
Ik koos haar recept (paste hier en daar wel iets aan) omdat het vrij makkelijk klonk en ja hoor, het resultaat is een oogstrelende frisse, niet té zoete cake om duimen en vingers bij af te likken…
Ok, de cake vraagt wel een béétje werk, maar het is écht goed te doen. (trust me)
Wat heb je nodig?
Voor laag 1: 130 gr patisseriebloem, 2 theelepels bakpoeder, 100 gr suiker, 1 pakje vanillesuiker, 3 eitjes
Voor laag 2: 400 ml room, 300 ml zure room, 120 gr suiker, 2 pakjes klop-fix
Voor laag 3: 400 ml water, 2 pakjes taartina (Dr Oetker) , 4 eetlepels suiker, frambozen (ik gebruikte diepgevroren), twee druppels rode voedselkleurstof
Ik gebruikte een bakvorm van 26 cm en maakte de hele taart ook in deze bakvorm.
(je kan ook met een cakering werken als je dat makkelijker vindt)
Hoe ga je te werk?
Verwarm de oven op 180 graden warme lucht.
Je maakt eerst de biscuit voor de onderste laag door de suiker en vanillesuiker met de eitjes goed op te kloppen tot een luchtige, lichtgele massa. Je zeeft er dan de bloem en het bakpoeder bij en spatelt alles voorzichtig door mekaar. In een voorverwarmde oven bak je de biscuit voor een twintigtal minuutjes. (randen van je bakvorm niet invetten, zodat de biscuit mooi kan rijzen)
Nadat de biscuit wat afgekoeld is, begin je aan de volgende laag. Je mengt eerst de zure room met de suiker (eventueel mixen) vooraleer je de room met de klop-fix goed gaat opkloppen. Daarna meng je de twee roommassa’s dooreen en kieper je de tweede laag in de bakvorm. Minstens twee uurtjes goed laten opstijven.
Voor de derde laag verdeel je eerst de frambozen mooi over de tweede laag. Je mengt dan de suiker met de taartina en giet er het water bij. twee druppels kleurstof erbij en kort aan de kook brengen.
Van het vuur nemen, eventjes laten afkoelen en dan alles voorzichtig over de frambozen gieten.
Daarna terug de koeling in (ik liet de cake een nachtje staan)!
En… klaar!
Enjoy!