Ik ben grote fan van het Delicious magazine en kijk dan ook elke maand uit naar het moment dat de volgende editie weer in de bus valt.
Niet gesponsord btw, just saying. 😉
Ik kreeg gisteren de maart-editie thuis en werd meteen verliefd op de krans op de cover (ja, ik kan da ;-)).
Ik kon dus niet wachten om aan de slag te gaan met dit receptje dat gebaseerd op het originele recept van de fantastische Dosia Brewer uit haar vegan bakboek.
Ik maakte mijn eigen, zomerse (niet-vegan, want ik gebruikte koemelk) versie met ingrediënten die ik thuis ter beschikking had.
Et voilà, mijn sinaasappel-rabarberkrans zag het licht!
Die combinatie… zeg nu zelf… heerlijk toch!?
Ik maakte deze week ook nog een andere versie, deze keer met blauwe bessen.
Vervang hiervoor bij de ingrediënten gewoon de rabarberconfituur door bessenconfituur.
Ik voegde ook nog wat diepvriesbesjes toe. Voor de rest blijft alles hetzelfde, ook de zeste van sinaasappel.
Wat heb je nodig?
3OO gr witte bloem voor brood, een zakje droge gist (7 gr), 120 ml lauwe melk, 1 zakje vanillesuiker, 80 gr Solo, een snuifje zout, een scheutje olijfolie, zeste van één sinaasappel, 25 gr kokosbloesemsuiker (kan ook met gewone kristalsuiker hoor) en een paar lepels rabarberconfituur.
Hoe ga je te werk?
In een grote kom los je eerst de gist op in lauwwarme melk samen met de vanillesuiker.
Je laat het even staan tot het wat schuimig wordt.
Dan meng je de bloem, 50 gr boter, het zout, de olie, de sinaasappelrasp en de kokosbloesemsuiker erdoor tot je een soepel deeg krijgt.
Je laat het afgedekt in de kom rustig nog een uurtje op kamertemperatuur rijzen.
Verwarm de oven voor tot 180 graden.
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap.
Bestrijk met 30 gr boter en de rabarberconfituur, niet aan de randen.
Rol het deeg op en snij in de lengte doormidden. Plak de uiteinden tegen elkaar en draai beide stukken om elkaar heen.
Leg in een cirkel met de open kanten naar boven.
Leg je krans op een met bakpapier bedekte ovenplaat en bak 15 minuten.
Dan leg je er een stuk zilverpapier over en bak je nog 35 minuten tot alles mooi bruin is.
Ik strooide er de laatste 5 minuten ook nog wat geschaafde amandelen over.
Even laten afkoelen en dan… tijd voor de afwerking!
Smeer nog wat extra rabarberconfituur in de plooien en versier met takjes rozemarijn en frambozen.
Strooi er nog wat poedersuiker over heen.
Onze kids waren ondertussen naar de keuken gelokt door de heerlijke geur die zich door het huis verspreid had en konden niet wachten om te proeven. Resultaat: ze vonden het super-lekker!
En mooi op je Paastafel, denk ik!
En dit is de versie met blauwe bessen: ook lekker!!
Thx De-licious en Dosia dus! Ik kan niet wachten om de andere receptjes uit te testen.
En jij?