Ter gelegenheid van het ‘Weekend van het stoofvlees’ (11 en 12 januari) deel ik graag dit EASY receptje voor lekker rundsstoofvlees met jullie.
Een échte Belgische klassieker die vooral en vaak met frietjes gegeten wordt, maar waar ik zelf graag een gekookt aardappeltje bij heb. #callmeoldfashioned
Doe daar nog een fris witloofslaatje bij en deze jongen is very happy!
Ik kies zo vaak ik kan bewust voor kwaliteitsvol vlees, lekker van bij ons.
Klaar?
Get cookin’!
Wat heb je nodig? (4 p.)
1 kg rundsstoofvlees, 1 zakje stoofvleeskruiden (je slager geeft dit zeker mee), 2 uien, 1 teentje knoflook, 2 sneetjes bruin brood, 2 eetlepels mosterd, 1 eetlepel Limburgse stroop, 2 flesjes bier (ik ging voor de ‘zoete’ touch en koos Kriekbier), verse tijm, 3 laurierblaadjes, peper en zout, 800 gr aardappelen, 3 stronkjes witloof, 1 eetlepel yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, sap van een halve citroen, boter, 2 eetlepels bloem, paar takjes peterselie
Hoe ga je te werk?
Smelt een klont boter in een braadpan en kleur het vlees mooi bruin in kleine porties.
Voeg telkens ook wat bloem toe.
Haal het vlees uit de pan en zet even opzij.
In dezelfde pan smelt je een nieuw klontje boter.
Pel en snij de uien. Plet de knoflook. Stoof beiden aan in de boter.
Voeg het vlees opnieuw toe. Kruid met de stoofvleeskruiden.
Giet het bier er over.
Mocht het vlees nog niet helemaal onder staan, kan je eventueel wat rundsbouillon of water toevoegen. Voeg ook de stroop, de tijm en de laurier toe.
Snij de korsten van de boterhammetjes en besmeer ze met de mosterd. Leg ze bovenop.
Deksel op de pot en laat zeker 2,5 uur pruttelen op een zacht vuurtje. Af en toe eens roeren.
Schil en kook de aardappeltjes.
Snij het witloof (verwijder de harde kern onderaan) en meng met de yoghurt, de mayo en het citroensap. Kruid het slaatje met zwarte peper en zout.
Snipper de verse krulpeterselie en strooi over de aardappelen.
Smakelijk!
Blogpost in immer-fijne samenwerking met Lekker van bij ons.