Naar jaarlijkse traditie verschijnt hier in de maand december het Roeckiesworld feestmenu. (in de zoekbalk bovenaan gewoon ‘feestmenu’ intypen en dan krijg je alle feestgerechtjes van de afgelopen jaren te zien trouwens).
In fijne samenwerking met partner Collect&Go (super handig om je boodschappen in één klik te bestellen en af te halen of te laten leveren!) ging ik dit jaar voor een ‘specialleke’: namelijk een gans feestmenu (hapje – voorgerecht – hoofdschotel – dessert) maken in de tijdspanne van één uur!
En dat is dus – dankzij een goeie voorbereiding – prima gelukt.
Benieuwd wat ik gemaakt heb?
Get reading! (and cooking!)
Fijne feesten alvast!
Hapje: mini-pizza met groene pesto, artisjok, geroosterde honingtomaten en burrata
voorgerecht: gerookte eendenborstfilet met witloof-appelslaatje
hoofdgerecht: zalm uit de oven met grijze garnalen, parelcouscous en bloemkool
dessert: romig glaasje met bessen
Wat heb je nodig? (4 personen)
voor het hapje: 1 rol pizzadeeg, 1 doosje Looye honingtomaten, 1 potje geroosterde of gemarineerde artisjokken of artisjokharten, 1 burrata, paar theelepels groene pesto, verse basilicumblaadjes, pizzakruiden
voor het voorgerecht: 80 gr gerookte eendenborstfilet (1 pakje), 1 zakje veldsla, 2 stronkjes witloof, 1 appel, 2 eetlepels volle yoghurt, 2 eetlepels mayonaise, sap van een halve citroen, 1 theelepel honing, peper en zout, 2 sneetjes peperkoek (4 halfjes), handjevol geroosterde pijnboompitten en wat granaatappelpitjes
voor het hoofdgerecht: 4 zalmfilets, peper, zout, viskruidenmix, 1 bloemkool, tijm, 3 eetlepels parmezaan, 125 ml culinaire room, 300 gr parelcouscous, 75 gr grijze garnalen, 1 bakje tuinkers, 1 blokje groentenbouillon
voor het dessert: 200 ml volle room, 4 grote lepels verse kaas, 1 zakje vanillesuiker, 2 eetlepels poedersuiker, 200 gr rode en blauwe bessen (ik gebruikte diepvries), 125 gr speculaas, 1 Terry’s chocolate orange, verse munt
Hoe ga je te werk?
voor het hapje:
Verwarm de oven tot 200 graden.
Rol je pizzadeeg uit en met een rondje steek je 8 ronde vormen uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer elk rond stukje deeg met een lepel groene pesto. Leg er dan twee honingtomaatjes en één stukje geroosterde artisjok op. Strooi er pizzakruiden over en schuif voor 15 minuten de oven in.
Wanneer ze mooi gebakken zijn, haal je ze uit de oven en werk je elke mini-pizza af met een stukje burrata en een vers basilicumblaadje.
voor het voorgerecht:
Maak eerst de salade door het witloof fijn te snijden (harde kern onderaan even verwijderen wel) en te mengen met de veldsla (of gemixte sla). Snij je appel fijn en voeg toe.
De dressing bereidt je door de yoghurt te mengen met de mayonaise, de honing en het citroensap. Kruid goed met peper en zout en giet de dressing over je salade.
Dresseer je plakjes gerookte eendenborst op het bord en schep er wat van je witloofsalade naast.
Rooster de peperkoek even in je toaster en voeg een half plakje toe.
Werk nog af met een lepel granaatappelpitjes en wat geroosterde pijnboompitten.
voor het hoofdgerecht:
Verwarm de oven op 200 graden.
Verwijder de bladeren en de harde onderkant van je bloemkool en verdeel in roosjes. De helft kook je gaar in een pot met half water, half melk en de andere helft strooi je op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel wat olijfolie over de ovenroosjes en kruid met tijm.
Giet ook een scheutje olijfolie in een ovenschotel en leg er je zalmfilets in. Kruid ze met peper, zout en eventueel wat viskruidenmix of citroenzeste.
Schuif voor 18 à 20 minuten de oven in samen met je bloemkoolroosjes.
Die roosjes haal je er na 10 minuten even uit om te bestrooien met de parmezaan en dan schuif je ze er opnieuw in.
Kook ondertussen je parelcouscous gaar in groentenbouillon (of gezouten water) en giet af.
Giet ook je gekookte bloemkool af maar behoud een paar lepels van het kookvocht. Doe de roosjes met twee à drie lepels kookvocht en een flinke scheut room in de blender en mix tot een smeuïge crème. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Haal je zalm en de bloemkoolroosjes uit de oven en dresseer alles op een bord.
Werk af met de grijze garnalen en wat tuinkers.
voor het dessert:
Klop de slagroom op samen met de poedersuiker.
Verkruimel de speculaas (ik doe dit in een kleine blender) en bedek er de onderkant van je 4 glaasjes mee.
Schep er een lepel verse kaas én een lepel slagroom bovenop.
Verwarm het diepvriesfruit even in een steelpannetje en voeg een zakje vanillesuiker toe.
Schep een grote lepel van het fruit in je glaasje en rasp er wat van de sinaasappelchocolade over.
Werk af met een takje verse munt.
En… smakelijk!
Blogpost in fijne samenwerking met partner Collect&Go!