En ja hoor, na het méér dan geslaagde voorgerechtje met de Thaïse gestoomde mosseltjes (dat recept vind je hier), stoomden we nog even verder door, recht naar het hoofdgerecht: zalm in een oosterse marinade met spinazie en quinoa!
Ik was hierbij vooral benieuwd of ik de zalm sappiger zou kunnen houden dan met het traditioneel bakken en of mijn spinazie ook zo zou wegslinken als tijdens het gewoonlijke stoven in de hapjespan.
Wat heb je nodig? (4 p)
4 zalmmoten (elk ongeveer 125 gr), 400 gr spinazie, 250 gr quinoa (ik gebruikte 3-kleurenmix, wit-rood-zwart), 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels oestersaus, 1 theelepel bruine suiker, sap van een halve limoen, paar lepels geroosterde sesamzaadjes
Hoe ga je te werk?
Leg de zalmmoten in een ovenschaal.
Maak de marinade door de sojasaus te mengen met de oestersaus, de bruine suiker en het limoensap.
Wil je graag meer scherpte, voeg dan een fijngesneden rood pepertje toe.
Overgiet de zalm met de marinade.
Stel met behulp van het handige menu het juiste stoomprogramma (85 graden – 20 minuten – gaf de oven zelf als suggestie aan) in en schuif de zalm in de oven.
Na vijf minuten stomen voegde ik de spinazie toe (in een stoomschaal met gaatjes).
Breng de quinoa zachtjes aan de kook op het vuur in een 600 ml water.
Kook voor ongeveer 12 minuten. Giet dan de quinoa af en maak hem los met een vork.
Haal de zalm en de spinazie uit de oven en serveer onmiddellijk met de quinoa.
Overgiet de zalm nog met wat marinade uit de ovenschaal en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes.
Fijn hoe de zalm lekker sappig was, goed van structuur en hoe de spinazieblaadjes hun vorm inderdaad goed behielden.
En lekker was het ook!
Voilà, en nu nog het dessert! 😉